Anna Maria Roos

Från Svenska Dikter
Hoppa till: navigering, sök

Anna Maria Roos, född 9 april 1862 i Stockholm, död 23 april 1938 i Bombay, Indien, var svensklärare, författare och sångtextförfattare.

Anna Maria Roos var redaktionssekreterare i Ord och Bilds redaktion 1898-1902 och ordförande i Nya Idun i Stockholm 1898-1905.

Mest kända är hennes två läseböcker "Sörgården" och "I Önnemo" (ur "Hem och hembygd") vilka tillsammans med Selma Lagerlöfs "Nils Holgersson" ingick i ett läsebokspaket för folkskolan.

Som dotter till Kungliga postverkets generaldirektör Wilhelm Roos ställdes Sveriges första postsparbanksbok ut på Anna Maria Roos.

Innehåll

[redigera] Bibliografi

[redigera] Diktsamlingar

  • I Gryningen (1894)
  • Aderton år (1902)

[redigera] Noveller och berättelser

  • Tysta djup (1895)
  • Sagan om den sköna prinsessan Li-hang-tse (1899)
  • Marika (1901)
  • Valands saga (1903)
  • Sagan om Ivalde och hans ätt (1903)
  • Araber (1905)
  • Svipdags saga (1906)
  • Syster Dione (1907)
  • Elsie von Tharow (1908)
  • På sällsamma vägar (1908-09)

[redigera] Sagor och visor för barn

  • Lilla Elnas sagor (1894)
  • I hvitavall (1895)
  • Luve-Lulls sagor (1898)
  • Gräshoppans visor (1899-1900)
  • Maria Nyckelpigas visbok (1901)
  • De sju ljusen (1912)
  • Hem och hembygd (1912)

[redigera] Övrigt

  • Fariseism i våra dagar (1902)
  • Framtiden religion och framtidens kvinna (1908)
  • Ett gammalt familjearkiv (1909)
  • Teosofi och Teosofer (1913)
  • Ur Spaniens diktning (1914)
Kolla Kategori:Anna Maria Roos for dikter av Anna Maria Roos.
Personliga verktyg
Navigering
dikt efter stickord
Språk

Skriv ut
Utskriftsvänglin utgåve



IPv6

Dikter:

norska dikter | engelska dikter