🍳

FrÄn Svenska Dikter
Hoppa till navigeringHoppa till sök

True-Vegan Indic-Italian Post-Apocalyptic Whole Nutrient- and Taste Stew Free of Lactose and Gluten

översÀtt till engelska om du orkar

Sann-Vegansk Indisk-Italiensk Postapokalyptisk Fullgod ProteinkÀll- och smakgryta Fri frÄn Laktos och Gluten

Förord

Jag studerade vid Högskolan Kristianstad en termin. Om jag hade fortsatt dÀr, hade det hÀr varit mitt examensarbete. Fast vid den tiden ville jag bli dietist, för min egen skull. Denna började göras nÀr jag hört nÄgoting om Iran och KÀrnvapen i nyheterna i förbiseende? Cirka 2018, men det tog lÀngre tid innan rÀtten var fullbordad.

AngÄende namnet började jag att bara... göra rÀtten, sen tÀnkte jag att det skulle fungera som en cyberpunkgryta? InsÄg sen att den riktiga termen Àr postapokalyptisk. Du kan ha alla ingredienser i skafferiet, till och med utan ventilation. Vid tiden kunde alla dessa handlas och hittas lÀtt pÄ matkedjan LIDL. Det fungerar utan elektricitet ocksÄ om du har ett stormkök, med till exempel t-sprit som brÀnsle. Att koka ris tar inte sÄ lÄng tid om du har vattnet uppvÀrmt till kokpunkten. Om du har det hermetiskt tillslutet, som med en blyvikt pÄ locket, behövs det inte anvÀndas mycket brÀnsle. SjÀlv föredrar jag en tallrik som lock, det hÄller vÀrmen bÀttre.

Personligen Àr det svÄrt för mig att göra som jag blir tillsagd. PÄ vissa sÀtt Àr det sÄ, pÄ andra sÀtt Àr det inte. För att göra den hÀr rÀtten anvÀnder du din intuition. Det Àr enkelt, alla har den. SÄ du tar bara lite av det ena, lite av det andra. Lita pÄ dig sjÀlv, överdriv inte.

Jag föredrar klibbigt ris mot alla andra kolhydratkÀllor sÄsom pasta och potatis. Pasta för mig personligen drar Ät sig vÀtska och smakar inte mycket dagen efter, eller nÀr det endast har kallnat. Potatis passar inte till allting, igen Àr det min egen uppfattning, det behöver inte vara sÄ för dig. Efter ett tag provade jag svart ris, som Àr en modern blandning mellan 2 ris-sorter. DÄ blev det matigare. Igen klibbigt ris vad du Àn vÀljer drar Ät sig vÀtska men behÄller smaken intakt.

Det gĂ„r ocksĂ„ att göra konserver av rĂ€tten, det Ă€r ganska enkelt. Du hĂ€ller en knivsudd askorbinsyra i en gammal syltburk till exempel, skakar om. Även utan perfekt rengöring, sĂ„ hĂ„ller konverser i nĂ„gra veckor. Förutom vid sommar hĂ„ller rĂ€tten nĂ„gon dag i rumstemperatur.

Precis som vid all matlagning smakar rÀtten godast efter att den Àr klar. Det gÄr att blanda sÄsen och riset till en sörja för att riset inte ska torka och smaka vÀrre, men Àr godast med bÄda delar vid sidan av.

Tallrik

Papadam

Ingredienser

lÀgg till fler igen om du orkar

Kolhydrater

Ris (jasminris / sushi ris / arborio ris / svart ris).

Koktillsatser

Cornflakes

Föredrar detta nu. Har heller inte lök hemma och den Äldras och det smakar ok utan sÄ nu Àr den helt utan vÀrme behövd.

Ris

Lagerblad Laktrisrot

Lök (mikrovÄgugn)

Socker Salt Curry Saffran(?)

PROTEIN

Ett problem Àr kolhydratkÀllan. NÀr jag mest Ät det hÀr sÄ behövde jag Àta annat ungefÀr en gÄng nÄgra gÄnger i veckan. I skogen gÄr det ju att fÄ tag pÄ vilt sÄ gör vad du vill. Jag lagade det 2-3 gÄnger per dag och varje gÄng blev det vÀl 3-4 normie-portioner, men jag Ät upp allt sjÀlv för det mesta.

SĂ„s

VĂ€tska

Vatten

Kolla upp kallvattenkÀllor i din kommun, det gör inget med plastflaskor om du inte orkar tyngden för glas. Och kom ihÄg att glasfibrer liknar asbest, YMMV (gör vad som kÀnns bÀst innerst inne).

FETT

Kokosolja, Solrosolja

FIBRER

Mandelmjöl Hasselnötsmjöl Kokosmjöl

Förtjockningsmedel

Tomatpuré

Kryddor

Curry

GÄr enkelt att göra egen. Prova först att lÀsa innehÄllsförteckningen för din favoritblandning. Det som Àr först Àr det mest av. NÀr du gjort den och det smakar ungefÀr som fabriksversionen kan du variera delen av ingredienser som du vill. Mynta Àr god smakförhöjare, och Àr diametrala motsatsen till chili)

Garam masala

SĂ„ kallat pepparkakskryddor.

Peppar Chilipeppar Nejlika Kanel Muskot Kardemumma Spiskummin Koriander

Laktrits

Anis FÀnkÄl Kummin

Salt

Soja


av Tomas Ove Johansson (ris och ros)


LĂ€gg till din kommentar
Svenska Dikter vÀlkomnar alla kommentarer. Om du inte vill vara anonym kan du registrera eller logga in. Det Àr gratis.