Postapocalyptic stew

Från Svenska Dikter
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Förord


Jag studerade vid Högskolan Kristianstad en termin. Om jag hade fortsatt där, hade det här varit mitt examensarbete. Fast vid den tiden ville jag bli dietist, för min egen skull. Denna började göras när jag hört någoting om Iran och Kärnvapen i nyheterna i förbiseende? Cirka 2018, men det tog längre tid innan rätten var fullbordad.

Angående namnet började jag att bara... göra rätten, sen tänkte jag att det skulle fungera som en cyberpunkgryta? Insåg sen att den riktiga att den är postapokalyptisk. Du kan ha alla ingredienser i skafferiet, till och med utan ventilation. Vid tiden kunde alla dessa handlas och hittas lätt på matkedjan LIDL. Det fungerar utan elektricitet också om du har ett stormkök, med till exempel t-sprit som bränsle. Att koka ris tar inte så lång tid om du har vattnet uppvärmt till kokpunkten. Om du har det hermetiskt tillslutet, som med en blyvikt på locket, behövs det inte användas mycket bränsle. Själv föredrar jag en tallrik som lock, det håller värmen bättre.

Personligen är det svårt för mig att göra som jag blir tillsagd. På vissa sätt är det så, på andra sätt är det inte. För att göra den här rätten använder du din intuition. Det är enkelt, alla har den. Så du tar bara lite av det ena, lite av det andra. Lita på dig själv, överdriv inte.

Jag föredrar klibbigt ris mot alla andra kolhydratkällor såsom pasta och potatis. Pasta för mig personligen drar åt sig vätska och smakar inte mycket dagen efter, eller när det endast har kallnat. Potatis passar inte till allting, igen är det min egen uppfattning, det behöver inte vara så för dig. Efter ett tag provade jag svart ris, som är en modern blandning mellan 2 ris-sorter. Då blev det matigare. Igen klibbigt ris vad du än väljer drar åt sig vätska men behåller smaken intakt.

Det går också att göra konserver av rätten, det är ganska enkelt. Du häller en knivsudd askorbinsyra i en gammal syltburk till exempel, skakar om. Även utan perfekt rengöring, så håller konverser i några veckor. Förutom vid sommar håller rätten någon dag i rumstemperatur.

Precis som vid all matlagning smakar rätten godast efter att den är klar.

Ingredienser

lägg till fler igen om du orkar LIDL finns kvar hallelujah.


KOLHYDRATER

Ris (jasminris, sushi ris, arborio ris, eller svart ris).

PROTEIN

Ett problem är kolhydratkällan. När jag mest åt det här så behövde jag äta annat ungefär en gång några gånger i månaden. I skogen går det ju att få tag på vilt så gör vad du vill.

VÄTSKA

FETT

kokosolja

FIBRER

mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl

(Lägg till fler)

Tomatpuré

Curry

Garam masala

Anis, Fänkål, Kummin


översätt till engelska om du orkar