Rtn

Från Svenska Dikter
Hoppa till navigeringHoppa till sök
RTN Image 2022-07-31 212328089.png

Radio Totalnormal – en textsamling
Publicerat den mars 3, 2015 av bookiecookiez
Radio Totalnormal BOKEN
Titel: Radio Totalnormal – en textsamling

Författare: Anki Matthies-Lindo, Robert Navestam, Stina Hammar, Siv Strandh, Benny Rodin, Alice Lindgren, Tomas Ove Johansson, Carl Uhnbom, Janne Holmbring, Agneta Kjellström, Lisa Kåreland, Louise Hesse, Gabriel Andreasson, Tengo Erik A Kilumanga, Lars Wilhelmsson, Ebba Cecilia Löwenhielm Malmsten, Idamo Ingeholm och Peter Lindahl.

Förlag: Styx förlag

Inlägg skrivet av Pebbles Karlsson Ambrose.

Det här är en liten fin diktsamling, som förutom dikterna innehåller ett förord av docent Alain Topor, en tecknad serie och en redaktionsmedlems efterord. Radio Totalnormal är ett radioprogram som vill ge människor med psykisk ohälsa och deras anhöriga en röst i etern. Programmet sänds på torsdagar kl 14.00 – 15.30 på närradiofrekvensen 101,1 MHz i Storstockholmsområdet och ibland på P4. Men det går att lyssna på programmen efteråt på Radio Totalnormals hemsida. Oftast sänds programmet från matsalen i fontänhuset i Stockholm. Fountainhouse är en amerikansk organisation från början, som funnits i Sverige i många år. De har verksamheter som stöttar folk med psykiska sjukdomar och de gör en fin insats för samhället. Läs mer om dem på deras hemsida.

Nåja, nu har radioprogrammet blivit en bok också! Många som medverkat i radioprogrammet har nu fått chansen att uttrycka sig på papper. Enligt baksidestexten är texterna ett skönliterärt utsnitt av texter som läst upp från den öppna scenen och skickats ut i etern. Och det är roliga insiktsfulla dikter blandat med svårare mörker. Den första dikten är en pärla om att inte ha alla sina hästar i hemma. Här är några strofer om att vara på psyket:

”Hon har inte alla hästar hemma”
skrev dom
Men dom brydde sig inte om
mina hästar
som fanns där
mitt framför näsan på dom


och lite längre ner:

Dom behöver många hästar!
Men dom fattade ju inte det …
Så till slut tog jag hem mina hästar.


Och som avlutas med en fin strof om att ha så många hästar hemma till slut så att man kan dela med sig.

Det finns också en sorgsen, men rolig dikt, om kraven på män idag, här får ni några rader ur dikten Finns jag:

Rädd får man vara, men inte svag. Liten får man helst inte vara, men gärna stursk, gärna får man vara en glad parningsvillig tupp, en man bra stor i truten, med en stor, stor, stor, jätte-jättestor snopp.

En av mina favoriter är dikten Bekännelse vid anställningsintervju. Här ett smakprov:

Jag erkänner luckor i mitt CV
Luckor då jag varken producerat eller konsumerat
särskilt mycket
Men kanske tänkt desto mer
Känt desto mer eller bara fallit


och längre ner:

Men vad GJORDE jag, undrar ni
Mellan januari 1997 och mars 1998
Mellan augusti -08 och april -09
Luckor öppnade sig och slöt sig
Som Jona blev slukad av valen
ANDAS måste jag väl ändå ha gjort hela tiden?


Ja, i den här lilla boken glimrar det till både här och där även om helhetsintrycket är något ojämnt. Allt är insiktsfullt och knäppt i en salig röra. Har du till exempel undrat om den lilla resenären Elvira bara heter Elvira på tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Centralen, eller om hon heter det överallt?

Boken får åtta klipska kakor plus en extra för att man gjort tillgängligt texter från talanger som kanske annars aldrig hade blivit lästa. Den här boken är en fin present till den som navigerat fel på livets räkmacka, som kanske har rundat fel räka och råkat halka lite på gurkan.

[1]